online-jegyvásárlás
online bérletvásárlás
fbikonSzentendrei Kulturális Központ
 
 
Szentendrei Teátrum és Nyár blog
 
Dunaparti művelődési ház Szentendrei Tavaszi Fesztivál Szentendrei Teátrum és Nyár ADVENT SZENTENDRÉN  P'Art Mozi Szentendrei Kulturális Központ
Dunaparti művelődési ház Szentendrei Tavaszi Fesztivál Szentendrei Teátrum és Nyár ADVENT SZENTENDRÉN  P'Art Mozi Szentendrei Kulturális Központ

 
 

EUROART-KÖZGYŰLÉS SZENTENDRÉN
2007-09-26.

Egy tízezer eurós képzőművészeti díj megalapítása, a festészet és a művésztelepek világnapjának kezdeményezése, Szentendre és Barbizon közötti testvérvárosi szerződés aláírása, valamint két nemzetközi és két magyar kiállítás kapcsolódik az európai képzőművészeti élet legfontosabb hivatalos eseményéhez, az Euroart éves közgyűléshez, melynek ezen a hétvégén - a korábbi keleti-blokk országai közül elsőként - Magyarország, Szentendre adhatott otthont.

A város és a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesület közös rendezésében szeptember 29-én megtartott közgyűlésen - a 21 országot és 70 művészvárost/művésztelepet tagjai között tudó - Euroart (Európai Művésztelepek Szövetsége) egyebek mellett elfogadta azt a kezdeményezést, hogy október 18-át (ami jelenleg a magyar festészet napja) az Unesco nyilvánítsa a "Festészet és a művésztelepek világnapjává".
A hazánkban zajlott eseményen a küldöttek - Szakács Imre festőművész, az Euroart elnökségi tagjának kezdeményezésére - döntöttek egy rangos nemzetközi képzőművészeti díj megalapításáról, amely tízezer eurós juttatással jár. Az elismerést évente adják majd át a legkiemelkedőbbnek ítélt európai alkotó számára. A képzőművészet "Cannes-ja" Szentendre lesz majd.
A Sólyom László köztársasági elnök fővédnökségével zajló közgyűlésen indítványozták, hogy az Euroart tagjai a településük határait jelző táblák mellé helyezzék ki "A festők városa" - feliratot, mint ahogy azt elsőként Barbizon, majd a múlt héten Szentendre is tette.
Az Euroart a magyarországi eseményen folytatta azt az egyeztetést is, amely arra irányul, hogy nagy utazási irodákat bevonva európai körutakat szervezzenek, melyeknek állomásai a művésztelepek.
A közgyűlést megelőző estén két, a nemzetközi képzőművészetben méltán kiemelt helyet elfoglaló település fonhatta szorosabbra kapcsolatát: Szentendre és Európa legismertebb művésztelepének otthont adó franciaországi Barbizon között testvérvárosi szerződést írtak alá a polgármesterek. Ezáltal egyebek mellett lehetőség nyílik arra, hogy a 80-100 évvel ezelőtti időszakhoz hasonlóan mostantól ismét intenzív kapcsolat alakuljon ki a kortárs alkotók között.

A Magyarországon megrendezett programsorozat alkalmával a küldöttek vasárnap és hétfőn megtekintették a Feszty-körképet Ópusztaszeren, majd a Szolnoki Művésztelepet, valamint a Gödöllői Iparművészeti Műhelyt is.

A nemzetközi közgyűlés megrendezésével csupán néhány napig tölthette be Szentendre az európai képzőművészet fővárosa megtisztelő posztját, ám a programhoz kapcsolódóan több kiállítás nyílt és látható a későbbiekben is a településen, melyek - az eseményhez méltó módon - európai színvonalat képviselnek.

A szentendrei MűvészetMalomban a Magyarországi művésztelepek - Nagybánya, Gödöllő, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Szentendre című kiállítás látható október 14-ig. Elsőként tekinthető meg Magyarországon egy olyan tárlat, amely a hat legjelentősebb művésztelep alkotásai közül válogatva, az 1890-es évektől a II. Világháborúig hat évtized hazai képzőművészetének remekeit mutatja be. Ugyanitt a még ma is működő művésztelepek kortárs anyagából rendezett tárlat is helyet kapott. A kiállítást a német közönség is láthatja majd, ugyanis november 14-től 2008 februárjáig Dachauban, a Modern Művészeti Múzeum mutatja be a magyar művésztelepek alkotóinak jelentős munkáiból válogatott tárlatot. (bővebb info: http://www.szentendreprogram.hu/mmalom/article.html?cikkid=654)

November 11-ig tekinthető meg a szentendrei Ferenczy Múzeumban a Barbizon francia és magyar ecsettel, Az európai tájfestészet mesterei című kiállítás, melyen a legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg - ahogyan magyar és francia festőművészek látták. A francia és magyar közgyűjteményektől kölcsönkapott tárlaton francia (pl. Rousseau, Jacque, Corot) és magyar (pl. Munkácsy, Paál László, Mednyánszky) mesterek alkotásai láthatók. (bővebb info: http://www.pmmi.hu/index2.html)

A Szentendrei Képtárban a Szentendrei Művésztelepet alapító nyolcak festményeinek helyet adó kiállítás, az Erdész Galériában pedig egy barbizoni kortárs magyar származású festőművész: Anton Molnár alkotásaiból rendezett tárlat várja október végéig az érdeklődőket.

 

2007. szeptember 30.

 

 

 

 

 

 

 

Nyitóoldal | Tedd a kedvencek közé | Legyen ez a nyitólapom | HÍRLEVÉL | TÉRKÉP | INFO | KAPCSOLAT | IMPRESSZUM
SZENTENDREI TOURINFORM IRODA | SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

© Szentendrei Új Kulturális Központ | Portálfejlesztés: Juhász Angéla

Szentendre és Vidéke
Partmozi
elevenkert
Tourinform
PMK
Ferenczy Múzeum
Muvészet Malom
PMK
Skanzen
Vujicsics Tihamér Zeneiskola
Dumtsa Korzó
szentendre.hu